Thursday, March 26, 2009

Tutorial - Teknik Touch Up

Hallo...
memandang kan ramai sgt yg dok menanya sy camne sy touch up langit,light ray,etc2
arini sy dengan terlebih rajin menulis tutorial ini (first time bebenor nie ) ^_^
Kali ini sy guna CS3 ( apa2 photoshop boleh ^_^ )

Kalau anda mau cuba,leh gunakan foto nie ^_^
http://farm4.static.flickr.com/3464/3387348396_a9c80679e7_b.jpg

Step 1
- Copy dua Background layer dgn gunakan shortcut ctrl-j (pilih background layer utk copy)
- satu namakan background copy, satu lagi layer 1



Pic 1 ( step 1 )

Step 2 ( utk dptkan ray effect )
- Select layer 1, select filter - radial blur - blur method zoom - blur 90%
(pastu leh lah adjust posisi blur di atas cahaya matahari )
- change blending option layer 1 daripada normal ke overlay
(adjust opacity secukup rasa )

p/s: anda juga leh mgunakan teknik lain cth: create layer baru,fill color hitam,guna filter render cloud,dan guna blending option screen utk dapatkan kabus, nk jd mcm ray,guna la blur radial atau blur2 lain yg ada ^_^




Pic 2 ( step 2 )

Step 3 ( fake hdr )
- Select layer "Background copy" , invert ( ctrl+i ) , saturate ( ctrl+shift+u ),
filter->gaussian blur secukup rasa ( saya guna 2% je utk elak halo effect )

- Blending option tukar kepada overlay



Pic 3 ( utk step 3 ) klik utk view lebih besar

Step 4 ( brightness/contrast secara terkawal )
- create new layer diantara "layer 1" dan layer "background copy"( ctrl+shift+n ) - mode softlight - tick/tanda fill with soft-ligt-neutral-color 50% gray

-Mulakan Burn dan dodge secukup rasa, adjust opacity,mode brush secukup rasa
-Anda Juga boleh gunakan brush tool dan guna warna2 pelik utk dapatkan result yg pelik lagi menarik ^_^


Pic 4 ( utk step 4 ) klik utk view lebih besar

Sekian disini saja tutorial sy yg x seberapa...
Mekasih ^_^
^_^

Selamat Mencuba

LINK ke - > Photo Yg Dah Siap